Οι πλουσιότεροι γαλαζοαίματοι του κόσμου

Η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ βρέθηκε για πρώτη φορά εφέτος εκτός της Λίστας των Πλουσίων (Rich List) που καταρτίζει κάθε χρόνο η βρετανική εφημερίδα Sunday Times. Η βρετανή γαλαζοαίματη είχε σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας για πρώτη φορά το 1989, με προσωπική περιουσία, 25 χρόνια πριν, που έφθανε τις 5,2 δισ. στερλίνες. Εφέτος, η Ελισάβετ Β’ βρέθηκε…καταϊδρωμένη στην 302η θέση. Αλλοι ωστόσο γαλαζοαίματοι τα κατάφεραν πολύ καλύτερα. Ποιοι είναι αυτοί και πόσα έχουν; Ιδού…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΖΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗΣ ΜΣΟΥΑΤΙ Γ’ – $100 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ

Ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής, Βασιλιάς Μσουάτι Γ’, αντλεί τον πλούτο του από το real estate: το 60% περίπου της χώρας του ανήκει. Και όχι μόνο: διαθέτει 13 παλάτια, ολόκληρο στόλο αυτοκινήτων, καθώς και αμερικανικής κατασκευής ιδιωτικό τζετ αξία 17 εκ. δολαρίων.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ – $100 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η πριγκίπισσα — κόρη του πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ Γ’ και της Γκρέις Κέλι- ήταν , από το θάνατο της μητέρας της το 1982 και ως το 2011 οπότε και παντρεύτηκε ο αδερφός της, η Πρώτη Κυρία του Μονακό.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ –$100 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η μικρότερη κόρη του πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ του Γ’ και της Γκρέις Κέλι, ήταν στο ίδιο αυτοκίνητο που το 1982 σκοτώθηκε η μητέρα της. Σήμερα είναι πλέον έβδομη στη διαδοχή του κρατιδίου, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ τα: Besoin και Stéphanie.

ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ, ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ– $100 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η Φαράχ Παχλαβί έγινε η πρώτη αυτοκράτειρα του σύγχρονου Ιράν όταν ο σύζυγός της Μοχάμετ Ρεζά Παχλαβί της χάρισε τον τίτλο. Η αυτοκράτειρα επιδόθηκε σε υπερβολές, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο ποικίλων σχολίων. Το 1979 και μετά την επανάσταση του Ιράν, εξορίστηκε, μαζί με τον σύζυγό της, από τη χώρα.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΑΡΛΕΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ- $185 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η πρώην νοτιοαφρικανή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση απέκτησε τίτλο μετά το γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β΄του Μονακό. Σήμερα, στο πλαίσιο των καθηκόντων της,  είναι επικεφαλής της Εθνικής Γιορτής, του Γκραν Πρι του Μονακό, του Χορού των Ρόδων, στόχος του οποίου είναι η συγκέντρωση πόρων για το Ιδρυμα Γκρεις Κέλι, καθώς και του ετησίου Χορού του Ερυθρού Σταυρού.

ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ – $220 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Μετά από 33 χρόνια βασιλείας η βασίλισσα Βεατρίκη παραχώρησε τον θρόνο της το 2013 στον γιο της, ο οποίος και έγινε ο πρώτος άνδρας μονάρχης του κράτους τα τελευταία 120 και ΄άνω χρόνια. Ο πλούτος της πρώην βασίλισσας προέρχεται από ακίνητη περιουσία που διαθέτει, καθώς και χαρτοφυλάκιο μετοχών.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β’, ΗΒ – $520.5 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Σύμφωνα με την λίστα των Sunday Times, η Βασίλισσα της Αγγλίας ήρθε στην 302η θέση με προσωπική περιουσία μόλις….340 εκατομμυρίων στερλινών  ($520.5 εκ. δολαρίων). Η Αυτής Μεγαλειότης λαμβάνει από την βρετανική κυβέρνηση ετήσιο μισθό ύψους 12,9 εκ. δολαρίων, ενώ στα περιουσιακά της στοιχεία συγκαταλέγονται επενδύσεις, ακίνητα και έργα τέχνης. Στην προσωπική της περιουσία δεν προσμετρώνται τα κοσμήματα του Βασιλικού Παλατιού και του Θρόνου.

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΜΠΙΝ ΣΑΙΝΤ, ΟΜΑΝ – $700 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο σουλτάνος Καμπούς Μπιν Σαϊντ ανήλθε στον θρόνο μετά από (επιτυχές) πραξικόπημα κατά του πατέρα του το 1970. Επιδίωξή του ήταν ο εκσυγχρονισμός, η ανάπτυξη και ο τερματισμός της απομόνωσης της χώρας του μέσω των εσόδων του πετρελαίου.  Ο σουλτάνος όχι μόνο άλλαξε το όνομα του κράτους του, αλλά εγκαθίδρυσε επίσης και το πολίτευμα της απόλυτης μοναρχίας. Φανατικός λάτρης της κλασσικής μουσικής, έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης από το Εθνικό Συμβούλιο Αμερικανο-αραβικών σχέσεων, το 1998.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΑΧ ΚΑΡΙΜ ΑΛ ΧΟΥΣΕΙΝ ΑΓΑ ΧΑΝ Δ’ – $800 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο πρίγκιπας, ο οποίος είναι ο νυν 49ος Ιμάμης των Νιζαριτών Ισμαηλιτών- σέκτας του σιιτικού Ισλάμ- θεωρείται ως απευθείας απόγονος του προφήτη Μωάμεθ. Ο πλούτος του Αγά Χαν προέρχεται από φιλανθρωπίες και δωρεές, οι οποίες προέρχονται από μέλη της κοινότητας των Ισμαηλιτών, με τους τελευταίους να προσφέρουν τουλάχιστον το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ Β’ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ – $1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Γεννημένος ως Αλβέρτος Αλέξανδρος Λουί Πιερ Γκριμάλντι, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’, σημερινός μονάρχης του Μονακό, είναι γιος του Ρενιέ του Γ’ και της Γκρέις Κέλι. Εχει στην κατοχή του σημαντική ακίνητη περιουσία τόσο στο Μονακό όσο και τη Γαλλία- ανάμεσά τους και το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται το γνωστό καζίνο του Μονακό.

ΣΕΙΧΗΣ ΤΑΜΙΜ ΜΠΙΝ ΧΑΜΑΝΤ ΜΠΙΝ ΧΑΛΙΦΑ ΑΛ ΤΑΝΙ, ΚΑΤΑΡ – $2 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο σημερινός Εμίρης του Κατάρ έγινε, το 2013 οπότε και διαδέχτηκε τον πατέρα του, ο πιο νέος μονάρχης. Κομβικής σημασίας υπήρξε η συμβολή του στο να κερδίσει η χώρα του τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIFA για το 2022, καθώς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης FINA του 2014. Είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, η οποία διαθέτει μερίδια στα Harrods, την Barclays Bank και τα Sainsbury’s.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΟΧΑΜΕΤ ΣΤ’, ΜΑΡΟΚΟ – $2.1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο σημερινός βασιλιάς του Μαρόκου ανήλθε στον θρόνο το 1999 μετά τον θάνατο του πατέρα του. Εκτοτε, έχει αναδειχθεί σε σφοδρό μαχητή της φτώχειας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το παρατσούκλι “Ο Σταυροφόρος των Φτωχών”. Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, με τους πιο πλούσιους Αφρικανούς, ο- διόλου ευκαταφρόνητος- πλούτος του βασιλιά προέρχεται από μερίδιο 40% που κληρονόμησε στην Societe Nationale d’Investissement (SNI), μία μεγάλη, πρώην κρατική, επενδυτική εταιρεία του Μαρόκου.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΖΙΜ, ΜΠΡΟΥΝΕΙ – $5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η Αυτού Μεγαλειότης ο Πρίγκιπας Χατζή Αμπντουλ Αζίμ, δευτερότοκος γιος του Σουλτάνου του Μπρουνέι, γνωστός χαϊδευτικά και ως Πρίγκιπας Αζίμ, είναι ο αγαπημένος των παπαράτσι. Ο πρίγκηψ είναι γνωστός για τα κοσμικά πάρτυ του στα οποία συμμετέχουν λαμπροί αστέρες όπως η Mariah Carey, η Sophia Loren και η Janet Jackson. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, η πρώτη παραγωγή του Πρίγκιπα Αζίμ από την ενασχόλησή του με την βιομηχανία του κινηματογράφου ήταν η δραματική ταινία You’re Not You (2014) με τη Χίλαρι Σουάνκ.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΖΙΜ, ΜΠΡΟΥΝΕΙ – $5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Η Αυτού Μεγαλειότης ο Πρίγκιπας Χατζή Αμπντουλ Αζίμ, δευτερότοκος γιος του Σουλτάνου του Μπρουνέι, γνωστός χαϊδευτικά και ως Πρίγκιπας Αζίμ, είναι ο αγαπημένος των παπαράτσι. Ο πρίγκηψ είναι γνωστός για τα κοσμικά πάρτυ του στα οποία συμμετέχουν λαμπροί αστέρες όπως η Mariah Carey, η Sophia Loren και η Janet Jackson. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, η πρώτη παραγωγή του Πρίγκιπα Αζίμ από την ενασχόλησή του με την βιομηχανία του κινηματογράφου ήταν η δραματική ταινία You’re Not You (2014) με τη Χίλαρι Σουάνκ.

ΣΕΙΧΗΣ ΧΑΛΙΦΑ ΜΠΙΝ ΖΑΓΕΝΤ ΑΛ ΝΑΓΙΑΝ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ – $18 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο Χαλιφά Μπιν Ζαγέντ αλ Ναγιάν, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι επίσης ο εμίρης του Αμπου Ντάμπι. Η οικογένεια του Σεϊχη έχει περιουσία ύψους 150 δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι η προσωπική περιουσία του ίδιου εκτιμάται μόλις….στα 18 δισ. δολάρια. Η ψηλότερη κατασκευή του κόσμου, το Μπουρτζ Χαλιφά, έχει πάρει το όνομά της από τον μονάρχη σε ένδειξη τιμής για τη συνεισφορά του στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα του.

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΧΑΣΑΝΑΛ ΜΠΟΛΚΙΑΧ, ΜΠΡΟΥΝΕΙ – $20 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του σουλτάνου προέρχεται από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας του. Πρόσφατα ο σουλτάνος (Κέντρο) έγινε “πρωτοσέλιδο” όταν ο 31χρονος γιος του, πρίγκιπας Αμντούλ παντρεύτηκε την 22χρονη Νταγιάνγκου Ρααμπιατούλ Ανταουιγιαχ Πενγκιραν Χατζη Μπολκιάχ σε μία φαντασμαγορική τελετή στο βασιλικό παλάτι των 1.788 δωματίων στο Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν, στο Μπρουνέι. Η τελετή, διάρκειας 11 ολόκληρων ημερών, ήταν μία από τις πιο πλούσιες γαμήλιες τελετές που έχουν γίνει ποτέ.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΟΥΑΛΕΝΤ ΜΠΙΝ ΤΑΛΑΛ ΑΛ ΣΑΟΥΝΤ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ– $23.1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας και ανιψιός του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα μπιν Αμπούλ Αζίζ έχτισε την τρανταχτή περιουσία του μέσω των επενδύσεων στο real estate. Μέσω της Kingdom Holding, κατέχει μερίδια σε κάποιες από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις του κόσμου όπως οι Twitter, Citigroup, Four Seasons Hotels & Resorts, Movenpick Hotels & Resorts, και Fairmont Raffles Holding. Η εταιρεία διαθέτει επίσης μερίδια στο ξενοδοχείο Hotel George V του Παρισιού, αλλά και το Savoy Hotel στο Λονδίνο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΠΟΥΜΙΜΠΟΛ ΑΝΤΟΥΛΙΑΝΤΕΧ, ΤΑΙΛΑΝΔΗ- $30 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Ο Βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι ο πλουσιότερος βασιλιάς του κόσμου, καθώς και ο σημερινός μονάρχης με τα περισσότερα χρόνια εξουσίας, αφού “μετρά στην πλάτη” του 69 συναπτά έτη. Η προσωπική του περιουσία, η οποία φθάνει τα 30 δισ. δολάρια έχει χτιστεί μέσω ισχυρών επενδύσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του Θρόνου ο μονάρχης διαθέτει 13435.56 τ.μ. στο κέντρο του Μπανγκόγκ, καθώς επίσης και 53418.51 τ.μ. στη χώρα. Εχει επίσης μερίδιο 32% στην Siam Cement, 23% στην Siam Commercial Bank και έχει επενδύσει στον όμιλο Shin Corporation-  o οποίος έχει προκύψει από τη συγχώνευση εταιρειών τηλεπικοινωνίας, ΜΜΕ, αεροπορίας, διαφήμισης και χρηματιστηριακών υπηρεσιών.

Via

Αφήστε μια απάντηση